In ons mooie Nederland neemt het aantal mensen met klachten aan de luchtwegen al jaren toe. Denk aan astma, of een allergie voor bijvoorbeeld pollen. Bijna iedereen kent wel iemand met een van deze aandoeningen. Dat betekent dat het om heel veel mensen gaat…

Aandoeningen aan de luchtwegen zijn een gevolg van de slechte luchtkwaliteit in Nederland. Door onder andere de uitstoot van wegverkeer, luchtvaart, industrie en landbouw. En ook in de particuliere sector: het gebruik van houtkachels, buitenkeukens, barbecues etc. Luchtvervuiling irriteert de luchtwegen, waardoor deze stapje voor stapje gevoeliger worden voor belastende stoffen. Na verloop van tijd ontwikkelt deze irritatie zich tot een aandoening. En opeens gaat ademhalen niet meer zo vanzelfsprekend als het was.

Door in te zetten op schone lucht, neem je hinderende prikkels weg en voorkom je dat aandoeningen zich ontwikkelen. Dat betekent: aanpak bij de bron, preventief ingrijpen, en niet laten escaleren tot behandelen lastiger wordt.

Een grote bron van vervuiling, juist in woonwijken, is het toenemend aantal houtkachels. Een houtkachel stoot meer dan tachtig(!) verschillende soorten vervuiling uit (zie Welke gevaarlijke stoffen zitten er in houtrook?), waarvan een aantal kankerverwekkend en of zeer belastend voor slijmvliezen of luchtwegen. Omdat deze stoffen door de kleinste kiertjes uw woning binnendringen, is luchtreiniging sterk aan te raden. Voorkom erger; je gezondheid is je belangrijkste bezit. En schone lucht: dat gun je iedereen.